Essuredag 21 mei 2017

Velen hadden er naar uitgekeken: de eerste grote officiële Essure-dag, georganiseerd door het beheer van de groep Essure Problemen Nederland. De conferentiezaal van ASR in Utrecht stroomde langzaam vol met mensen, die op de een of andere manier te maken hebben met de Essure sterilisatie-implantaten. Het was voor velen een bijzonder moment om ineens zoveel lotgenoten te ontmoeten. Zeker na soms jaren van gevoelens van eenzaamheid en niet begrepen voelen.

Het wordt opnieuw duidelijk dat het soms erg lang kan duren voordat een vrouw de link legt tussen haar klachten en Essure. Om dan ineens zoveel gelijkgestemden in levende lijve tegen te komen, gaf een vertrouwd gevoel. Even niets uitleggen is ook wel eens prettig.

Hoewel een behoorlijk aantal "e-sisters" toch niet naar Utrecht kon komen (herstellend van een operatie of nog te ziek om de reis naar Utrecht te ondernemen) was de zaal toch goed gevuld. Vooral met vrouwen, maar zeker ook met mannen, die mee waren gekomen ter ondersteuning van hun partner en interesse  in de nieuwste inzichten.

Na een verwarmende kop koffie of thee werd het gezelschap uitgenodigd voor het officiële gedeelte, waar het beheer een uitgebreide presentatie gaf over de huidige stand van zaken rond Essure. Inmiddels is per 1 juli j.l.  Essure voorlopig door Bayer uit de handel genomen. En het kan toch geen toeval zijn dat dit gebeurde na een uitgebreide Twitter-actie afgelopen februari!! We zijn nog net geen trending topic geworden, maar het scheelde niet veel! Inmiddels is ook stichting O.P.S.I opgericht die zich inzet om vrouwen te steunen in hun traject. Je kunt je aanmelden via het contactformulier van deze website.  Er wordt dan zo snel mogelijk contact opgenomen.

Ook was er extra aandacht voor de gevolgen van Essure voor het lichaam. Zo geven bijvoorbeeld vitaminetekorten (vaak B12 en ook D) en het opraken van magnesiumvoorraden nogal eens problemen. Maar ook bijnieruitputting (vaak ook de achterliggende oorzaak van burn out) kan zorgen voor akelige zaken als krampen, spanning in het lichaam of slapeloosheid. Het lichaam heeft vaak jarenlang onder stress gestaan doordat het heeft geprobeerd het lichaamsvreemde materiaal van Essure af te stoten. En dat kunnen de bijnieren op een gegeven moment niet meer aan.

Oprichter van Essure Problemen Nederland Francesca Bagchus nam tot slot ook nog het woord om de mensen van het beheer en andere ondersteuners in het zonnetje te zetten. Want inmiddels heeft Francesca een sterke groep om zich heen verzameld die haar veel werk uit handen neemt. Die groep van beheerders kon het natuurlijk ook niet laten om, namens alle Essure-vrouwen, Francesca diep vanuit het hart te bedanken. Dankzij haar niet aflatende inzet en volharding zijn bij inmiddels bijna tweeduizend vrouwen de Essure-veertjes verwijderd.

Al met al was het een zeer geslaagde dag, waar temeer duidelijk werd dat de tijd gewoonweg te kort was om alle vragen te beantwoorden en uitgebreider met elkaar kennis te maken. In die zin is het goed dat er binnen afzienbare tijd weer een dag wordt georganiseerd. In de tussentijd is de Facebookgroep en de stichting O.P.S.I natuurlijk actief om steun te bieden, vragen te beantwoorden en ervaringen uit te wisselen.  Een welgemeend dankwoord gaat uit naar ASR verzekeringen voor het beschikbaar stellen van ruimten en personeel. En natuurlijk willen we de overheerlijke koeken, brownies en andere hapjes niet onvermeld laten. Jullie gastvrijheid in alle opzichten maakte de dag compleet!